Előfizetői tartalom

Fellélegzés az árupiacokon - az arany és az olaj a spekulánsok kedvence

Portfolio
Október óta jelentősen javult a hangulat az árupiacokon, szeptember vége óta az S&P legfőbb árupiaci indexe 12 százalékot emelkedett. Az optimizmusnak köszönhetően a nyersanyagokból az elmúlt hónapokban szinte teljesen kitárazó spekulánsok ismét elkezdték növelni nettó vételi pozícióikat a legtöbb termék esetében. A legnépszerűbb nyersanyagok az olaj és az arany voltak, miközben a szójabab iránti spekulatív kereslet több mint egy éves mélypontra süllyedt - írja a Bloomberg. A félelem ugyan most háttérbe szorult, a fundamentális problémák azonban továbbra sem oldódtak meg - figyelmeztet az egyik alap menedzsere.

Szinte valamennyi fontosabb nyersanyagnál a spekulatív kereslet fokozódása volt megfigyelhető a múlt szerdával végződött héten. Az árupiaci hangulat javulását mutatja az is, hogy a 24 nyersanyag árfolyamát tükröző S&P GSCI index két negyedévnyi mélyrepülés után - a kedvezőbb amerikai makroadatoknak is köszönhetően - szeptember vége óta 12 százalékot emelkedett, ahogy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés