Előfizetői tartalom

Bekeményített Kína: a cél a ritkaföldfémek árának feltornázása

Portfolio
A többek között hibrid autók és ipad-ek gyártásánál is használt ritkaföldfémek piaca igen speciális, hiszen a fémek kitermelését 95 százalékban kínai vállalatok végzik. A kínai export kvóták csökkentése, és a globális kereslet növekedése az elmúlt években komoly szárnyaláshoz vezetett a ritkaföldfémek piacán, idén azonban a világgazdasági lassulás miatt az árak hanyatlani kezdtek. Az állam válaszul szorosabbra húzta a gyeplőt, a legnagyobb kitermelő például egy hónapig szünetelteti termelését, hogy felhajtsa az árakat - írja az AP.

Az elsősorban high-tech iparágakban és a zöldenergiához kapcsolódó termékek gyártásához használt ritkaföldfémek ára az elmúlt évek hatalmas szárnyalása után idén csökkenésbe kezdett, a földfémek árát tükröző Market Vectors Rare Earth Metals index idén 26,4 százalékot esett. Ez feltételezhetően egyrészt a kereslet visszaesésével, másrészt a növekvő kitermeléssel...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés