Előfizetői tartalom

Különös fordulat: a tuti befektetések sem kellettek már

Portfolio
Annak ellenére, hogy a tőkepiaci hangulat nem volt igazán kedvező félévben, különösen a második felében, a rövid futamidejű likviditási és pénzpiaci alapok népszerűsége tovább csökkent az elmúlt 6 hónap során. Korábban arra lehetett számítani, hogy az adóváltozások miatt nőhet a lakosság megtakarítása, amely esetleg a befektetési alapok vagyonát is gyarapíthatta volna, ám ez nem következett be. A hazai pénzpiaci alapokból több mint 70 milliárd forintot vontak ki év eleje óta, miközben a hozamok a kockázatmentes piaci hozamoknak megfelelően bő 40 milliárd forinttal gyarapították az alapok portfólióit. A pénzpiaci alapok azonban továbbra is a legnépszerűbb alapok maradtak a hazai befektetési alapok között, az általuk kezelt 1 359 milliárd forint a befektetési szektor vagyonának 35 százalékát adja.

Szivárog a tőke az alapokból. A pénzpiaci alapok, amibe beletartoznak a legrövidebb, három hónapnál rövidebb átlagos futamidejű portfólióval rendelkező likviditási alapok, valamint az ennél hosszabb (maximum egy éves átlagidővel), de szintén rövid futamidejű eszközöket vásárló - és a fő kategóriával megegyező nevű - pénzpiaci alapok, a legnépszerűbbek a magyar alapkategóriák...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés