Előfizetői tartalom

Nem ismétlődhet meg a 2008 őszi pánik az alappiacon

Portfolio
Kétségtelen tény, hogy a magas görög kitettséggel rendelkező európai bankokat amerikai pénzpiaci alapok is hitelezik, szakértők szerint viszont ez a tény nem jelenti azt, hogy a tengerentúlon a 2008 őszi események megismétlődhetnek. A pénzpiaci alapokat Amerikában azért keresik, mert rövid távon tőkevédelmet biztosítanak, ez a kép azonban napok alatt lehullott, amikor a Lehman csődbe ment. Ezt követően állami garancia és szabályozói szigorításokra volt szükség, hogy talpra álljon az alapszektor. A helyzet viszont most más, sokkal nagyobb kockázatot vállalnak a bankok részvényesei, mint egy befektetési jegy vásárló.

A múlt héten erősödtek fel azok az aggodalmak, hogy mi történhet az amerikai pénzpiaci alapokkal, ha a komoly görög kitettséggel rendelkező európai bankok esetleg megroggyannának. A Fitch elemzése szerint a főbb amerikai pénzpiaci alapok a portfóliójuk felét európai bankszektor rövid távú finanszírozására használják fel a magasabb hozam reményében, azonban ha a görög...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés