Előfizetői tartalom

Az amerikai alapkezelők rendesen bevásároltak európai papírokból

Portfolio
Az amerikai pénzpiaci alapok potenciális kockázatot hordoznak, mivel a forrásaik fele európai bankok rövid lejáratú finanszírozását segíti, és ha az európai adósságválság újra fellángol, akkor Amerika is megütheti a bokáját a fertőzési hatáson keresztül. Azonban a reláció másik oldalán is vannak kockázatok, hiszen a likviditás csökkentése az európai pénzügyi szektort is negatívan érintené. A Fitch Ratings szerint egyelőre mind a két félnek előnyös a kapcsolat, azonban ez nem feltétlenül lesz mindig így.

Kérdezhetnénk, hogy miért van ez így, viszont a válasz nagyon egyszerű. Az európai bankoknak a mostani helyzetben nagyon fontos, hogy dollár likviditáshoz jussanak, amit a pénzpiaci alapok készséggel meg is tesznek. Ezt viszont nem jó szándékukból teszik, hiszen Amerikában a rövid lejáratú hozamok zéró közeliek, a hozamvadászat pedig őket is arra sarkallja, hogy magasabb hozamot...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés