Előfizetői tartalom

Robotok veszik át az uralmat a devizapiacokon

Portfolio
A világ devizapiaci forgalma megtriplázódott az elmúlt évtizedben, 2010 végén átlagosan 4200 milliárd dollárt tett ki naponta, ami a részvénypiacok forgalmának 14-szeresével egyenlő. A forgalom növekedésében kiemelkedően fontos szerepet játszott az automatikus számítógépes kereskedő programok elterjedése. Az algoritmikus kereskedő programok a legnépszerűbb piacokon már a forgalom közel 50 százalékát adják, a technikai fejlődéssel pedig népszerűségük egyre nő. Miközben az automatikus kereskedők biztosítják a likviditást a bankközi piacokon, a kisbefektetőket a bankok és brókercégek egyre inkább saját platformjukon keresztül szolgálják ki, így a globális forgalom egyre nagyobb hányadát az ilyen kisebb platformok adják.

Egy évtized alatt megtriplázódott a forgalom A devizapiacok újabb mérföldkőhöz értek 2010 őszén, a piacok átlagos napi forgalma ugyanis új csúcsra jutott, meghaladva a 4200 milliárd dollárt - derült ki a BIS felméréséből. A tőzsdén kívüli- (OTC), az azonnali-, a határidős-, az opciós- és a swap devizapiac éves forgalmának elképesztő nagyságát mi sem szemlélteti...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés