Előfizetői tartalom

Ütött az óra - A pénztárak visszavonulót fújtak

Portfolio
A 20 hónapja tartó kedvező tendencia a hazai befektetési alapszektorban megszakadt, az intézményi befektetők tőkekivonásai miatt a kezelt vagyon 62 milliárd forinttal 3823 milliárd forintra csökkent március végére. Az alapkezelési piac nehéz időszak előtt áll, a kamatemelési ciklus elindult itthon, és a bankok versenyképes hozamot tudnak biztosítani, ami meg is mutatkozott a pénzpiaci alapok tőkekivonásában. Ezt meghaladóan intézményi oldalról is nyomás alatt van a szektor, a zártkörű alapokból közel 30 milliárd forintot vontak ki a befektetők, ami annak a jele, hogy a nyugdíjpénztárak vagyonkezelői kezdenek tisztességes távolba vonulni a részvénypiacoktól, és inkább az értékmegőrzést szem előtt tartva biztonságos menedékbe vonulnak. Mindez nem is lehet csoda, hiszen június közepéig a vagyon nagyobb részét át kell utalniuk az államhoz, a nemzetközi befektetői hangulat pedig nem túl rózsás.

A márciusi hónap nem kedvezett a hazai befektetési alapoknak, hiszen összességében amellett, hogy jelentős visszaváltások voltak, a gyenge hozamok is csökkentették az alapok vagyonát, és ezzel megtört a 20 hónapon át tartó töretlen vagyonnövekedés. A legfőbb tőkepiaci indexek vegyes teljesítményt mutattak, a legfőbb fejlett piaci részvényindex, az S&P 500 például 0,2 százalékot...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés