Előfizetői tartalom

Fél év alatt triplázódott árfolyam - Van még erő a ritkaföldfémekben?

Portfolio
A nyersanyagok között korábban kevesebb figyelmet kapó ritkaföldfémek piacán hatalmas rali indult el tavaly, miután a jelenlegi kitermelés 97 százalékát birtokló Kína jelentősen csökkentette exportkvótáját. A high-tech iparágban gyakran használt, és ezért egyre nagyobb keresletnek örvendő ritkaföldfémek piacára ezért új termelők léptek be, amelyek igen szép kilátásokkal rendelkeztek, és ennek megfelelően hatalmas árfolyam-emelkedést könyvelhettek el. A nagy kérdés, hogy a következő években beinduló Kínán kívüli termelés, és a világgazdasági növekedés esetleges fékeződése mennyire csökkentheti a ritkaföldfémek árait, illetve a hatalmas szárnyalást követően mekkora felértékelődési potenciál rejlik még.

A 17 elemet tartalmazó ritkaföldfémek iránt rohamosan nő a kereslet, elsősorban a high-tech iparágak és zöldenergiához kapcsolódó termékek növekvő igénye miatt. A földfémek kedvező tulajdonságiak miatt ugyanis elengedhetetlen komponensei többek közt az elektromos autóknak, hadifelszereléseknek, számítógépes alkatrészeknek, szélerőműveknek. A piacának egyik legfőbb...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés