Előfizetői tartalom

Az alkotmánybíróság keresztbe tett a szlovén kormánynak

Portfolio
Egy héttel ezelőtt a szlovén alkotmánybíróság engedélyezte, hogy népszavazást tartsanak a nyugdíjkorhatár 65 évre emeléséről, az IMF delegációjának vezetője szerint pedig a nyugdíjreform nélkül az ország leminősítés elé néz. A költségvetés nem tudja az állami nyugdíjakat a jelenlegi feltételek mellett fizetni, az ország hitelfelvételre szorul, ennek költségei viszont a közeljövőben emelkedésnek indulhatnak, ha nem sikerül megoldást találni a nyugdíjrendszer problémáira. A szakszervezetek által kezdeményezett népszavazás miatt az egyik legfontosabb fegyver, a korhatáremelés átmenetileg kieshet a kormány kezéből, ezért friss tervre van szükség.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Szlovéniában azonnal el kell kezdeni a nyugdíjrendszer reformját, egyrészt hogy a finanszírozási költségek ne emelkedjenek, másrészt hogy a költségvetés hosszú távú fenntarthatóságát biztosítsák - írja a Global Pensions. Antonio Spilimbergo, az IMF misszió szlovéniai vezetője szerint a nyugdíjreform elutasítása negatív hatással járna...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés