Előfizetői tartalom

Ma szavaznak nyugdíjügyben a lengyelek

Portfolio
A friss lengyel nyugdíjtörvény szavazására ma kerül sor, a rendszer ott is alapjaiban változik meg, hiszen például az egyéni nyugdíjjárulékok nagysága 7,3 százalékról 2,3 százalékra esik vissza. A lakosság fele nem támogatja a törvényt, ami érthető is, hiszen ezentúl kevesebb járulék kerül majd az egyéni számlákra. A kormány a friss bevételeket a költségvetés kiegyensúlyozására fordítja, többek között azért, mert az államadósság vészesen közelíti az alkotmányossági plafont, ami megszorításokat tenne szükségessé. A nyugdíjjárulékok átcsatornázásával viszont a kormány kellő időt kap ahhoz, hogy csak a választások után fogjon bele a szerkezeti reformokba.

Ma kezdődik a szavazás a lengyel parlamentben a kormány által beterjesztett nyugdíjreform tervezetről, aminek a lényege, hogy az egyéni számlákra utalt nyugdíjjárulékok szintje kétharmaddal 2,3 százalékra csökken. A lengyel költségvetési hiány 2010-ben 8 százalékos volt, a kormány pedig arra tett ígéretet, hogy ezt az értéket 3 százalékra csökkenti le záros határidőn...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés