Előfizetői tartalom

Több százezer rokkantra vár behívó - Ez is a nyugdíjreform része

Szabics András Zsolt
Kedden fény derült a következő éveket meghatározó strukturális reformokra, a kormány által Széll Kálmán-tervre keresztelt program nagy hangsúlyt fektet a nyugdíjkassza kiegyensúlyozására. A kormány mind kiadási, mind bevételi oldalon előrelépést akar elérni az állami tb-rendszerben, többek között teljes átvilágítás alá helyezik a rokkantnyugdíj valamint a korkedvezményes nyugdíj intézményét, megváltoztatják a rendszer szerkezetét, átírják a nyugdíjszámítást és a nyugdíj-emelések módszerét. Számításaink szerint az ismertetett intézkedéseknek köszönhetően a következő években javulhat a tb-kassza egyensúlya, viszont ehhez szükség van a foglalkoztatási oldal támogatására. A korábbi helyzettel ellentétben pedig a nyugdíjvagyonból csak 2011-ben kell pénzt felhasználnunk az állami nyugdíjak kifizetésére, 2012-ben a reformok megteszik a hatásukat, tehát lesz pénz a nagy állami vállalatok adósságának átvállalására.

Hiány van még mindig a nyugdíjbiztosítási alapnál Kedden megtudhattuk a kormány legfrissebb kiigazító csomagját, a Széll Kálmán Terv egyik sarkalatos pontja a nyugdíjrendszer átalakítása. A nyugdíjbiztosítási alapban hiány van, tehát nem elegendőek a pillanatnyi bevételek a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások kifizetésére. A kormány már korábban is tudta, hogy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés