Előfizetői tartalom

Robbannak az élelmiszerárak - Hogyan lehet ebből profitálni?

Czoboly Márton
Az elmúlt félévben hatalmasat szárnyaltak a mezőgazdasági termékek, hiszen közel 80 százalékkal drágultak az elmúlt félévben, jóval meghaladva a szintén jelentős szárnyalást mutató ipari fémek 30 százalékos áremelkedését. Az agrártermékekkel párhuzamosan az élelmiszerek is történelmi magasságokba drágultak, ami több országban éhséglázadásokhoz is vezetett. A mezőgazdasági áruk, például a búza, a cukor, a szójabab vagy a kukorica árfolyamának emelkedése mögött mind rövidtávú, mind hosszú távú tényezők húzódnak meg, ám kérdés, ezek a tényezők meddig drágíthatják még tovább a mezőgazdasági terményeket. A nyersanyagok a szép hozamok láttán a befektetők érdeklődését is felkeltették, ezért összeszedtük, milyen lehetőségek állnak a hazai megtakarítók rendelkezésére.

Hatalmas szárnyalás fél év alatt. Soha nem látott szinten az élelmiszerárak Négy évvel ezelőtt, 2007-2008-ban hatalmas rali alakult ki többek között az agrártermékek piacán, amely az élelmiszer árakat az egekbe repítette. Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete, a FAO élelmiszerár-indexe több mint 60 százalékkal emelkedett alig másfél év alatt. Az élelmiszerárak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés