Előfizetői tartalom

Habzsolják az aranyat a kínaiak - Ötszörösére nőtt az import

Portfolio
Hatalmas növekedés volt megfigyelhető a kínai aranybehozatalban, hiszen idén az első 10 hónap alatt közel ötször annyi aranyat importáltak, mint 2009-ben. A robbanás mögött elsősorban az inflációs félelmek okozta kereslet növekedése állhat, de szintén jelentős keresletet támaszthat a kínai jegybank is. A kínai kormány egyre inkább segíti a lakosság aranyhoz jutását is, így Kína India után a világ második legnagyobb aranyfogyasztója.

Csak idén októberig már nagyjából ötször annyi aranyat importáltak a kínaiak (209 tonnát), mint tavaly egész évben (45 tonna), amit elsősorban az inflációtól való félelem hajtott - írja a Bloomberg. Az arany import igen nagy meglepetést jelent, hiszen Kína a világ legnagyobb aranykitermelője is - mondta Hiroyuki Kikukawa, az IDO Securities kutatási vezetője. A kormány ugyan...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés