Előfizetői tartalom

Szörnyűség: háromhavi nyugdíjat vehet ki a kormány az emberek zsebéből Amerikában

Portfolio
Egy régi ötletet elevenített fel Laurence Kotlikoff, a bostoni egyetem közgazdaságtan professzora a Bloomberg virtuális hasábjain. Véleménye szerint összeomlás fenyegeti a 75. születésnapját ünneplő amerikai társadalombiztosítási rendszert, hiszen hosszabb távon úgy is hiányt termel a rendszer, hogy az állam a bevételek harmadát "saját zsebéből" fizeti ki. Ha helyre akarnánk tenni az amerikai rendszert, akkor azonnal 25 százalékos nyugdíjcsökkentést kellene végrehajtani, ami nem csak a jelenlegi nyugdíjasokat, hanem a jövő nyugdíjasait is érintené. Kotlikoff befagyasztaná a mostani rendszert, ami egy gigantikus piramisjáték, és egy olyan új rendszert hozna létre, ami egyéni számlákra épül.

A bostoni egyetem közgazdaságtan professzora, Laurence J. Kotlikoff a Bloomberg oldalán egy terjedelmesebb cikkben az amerikai társadalombiztosítási rendszert elemezte. Amerikában most ünnepli 75. születésnapját a társadalombiztosítás, a közgazdász szerint lehet szeretni vagy gyűlölni a rendszert, azonban a munkáját elvégezte, és jobb lenne, ha nyugdíjba menne. Új rendszerre...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés