Előfizetői tartalom

A forint brutális gyengülése éppen kapóra jött a leendő nyugdíjasoknak

Szabics András Zsolt
Nincsenek könnyű helyzetben a magánnyugdíjpénztárak tagjai, hiszen aki év közben akar a befektetései felől érdeklődni, az csak a napi árfolyamokat láthatja, összehasonlítási alap pedig nem nagyon van. Az év felének elmúltával elérkezettnek láttuk az időt, hogy egy körképet adjunk a pénztárak teljesítményéről, ügyelve arra, hogy ne csak a csupasz hozamokat nézzük meg, hanem azok viszonyát a hosszú távú befektetési stratégiához. Legnagyobb megdöbbenésünkre több esetben is (57-ből 7 esetben) nagyobb eltérést találtunk a teljesítmények és a referenciaindexek között. Az eltérést részben magyarázza a kihívásokkal teli befektetési környezet, valamint a kormány korábbi döntése, ami túlzott óvatosságra intett egyeseket, azonban a magyarázó okok mögött minden bizonnyal rövid távú vagyonkezelői döntések is meghúzódtak (például kötvény- és devizapiaci spekuláció).

Mindent venni kellett, ami dollár alapú. Közel egy évvel ezelőtt vettük górcső alá a hazai nyugdíjpénztárakat, a hagyományteremtés részeként pedig most is arra vállalkozunk, hogy a már másfél éve mindenhol bevezetésre került választható portfóliós rendszer hozamait bemutassuk az egyes magánnyugdíjpénztáraknál az elszámolóegységes nyilvántartási rendszer alapján....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés