Előfizetői tartalom

Kilenc éve nem volt ilyen - Adta a kötvényeket a japán állam

Portfolio
Japán nincs könnyű helyzetben, a rekord mértékű adósságot hosszabb távon ő sem tudja fenntartani, hiszen a belföldi szereplők a végtelenségig nem tudnak majd kötvényeket vásárolni. A társadalom öregedése nagyon súlyos probléma Japánban, az egyre több nyugdíjas és egyre kevesebb fiatal miatt egy idő után már nettó eladók lesznek a hazai szereplők. Ennek jó példája, hogy kilenc év után először eladó volt az első negyedévben a japán állami nyugdíjalap. A helyzet megoldását az jelentheti, ha nagyobb szerepet adnak a külföldi szereplőknek.

A világ legnagyobb állami nyugdíjalapja kilenc év után először egy negyedév során nettó kötvényeladónak számított a piacon, mindez azt támasztja alá, hogy koránt sem megalapozatlanok azok a félelmek, miszerint a társadalom öregedése miatt egyre kevésbé tudják majd finanszírozni az államadósságot a belföldi szereplők - írja a Global Pensions. A Bank of Japan adatai...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés