Előfizetői tartalom

Bankbetétek: öt éve nem láttunk ilyet

Portfolio
Örömmel konstatálhatjuk, hogy a Lehman csődjét követő pánikban megrengett pénzpiaci alapok újra népszerűek a befektetők körében, a betételhelyezési láz után egy évvel pedig a legnagyobb kérdés az lehet, hogy számíthatunk-e hasonló - de ellentétes előjelű - visszarendeződésre a betétek és a befektetési alapok között. A válasz a rendelkezésre álló statisztikák alapján nemleges, hiszen aki eddig megtehette, az már átkonvertálta a betét jellegű megtakarítását befektetési alapokba. A jelenlegi rövid hozamszintek mellett nincs értelme a drasztikusabb elmozdulásnak, annak ellenére, hogy a rövid állampapírindex és az átlagos betéti kamatok között nagy az eltérés előbbi javára.

Köztudott, hogy a hazai lakossági befektetők jellemzően kockázatkerülők, nem csoda tehát, hogy a befektetési alapok vagyonának legnagyobb része pénzpiaci alapokba van fektetve. A Lehman bedőlését követő pánikot megszenvedte a szektor, azonban az elmúlt hónapokban főként a jegybanki alapkamat csökkentésének hatására a pénzpiaci alapok újra a befektetők fókuszába kerültek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés