FONTOS Amerikai elnökválasztás: váratlan fordulat a versenyben, bejöhet a demokraták számítása
 
Előfizetői tartalom

A nyugdíj lesz az autógyártók végzete?

Portfolio
Nem csak államok kerülnek bajba Amerikában a szponzorált nyugdíjalapok miatt, hanem vállalatok is, most például a GM és a Chrysler került reflektorfénybe. A GAO szerint összességében közel 15 milliárd dollár hiányzik a nyugdíjalapokból, a válság miatt ugyanis nincs meg a kellő fedezet a nyugdíjak kifizetésére. A több százezer munkavállalót foglalkoztató mamutvállalatok a tervek szerint kihasználják a törvény adta lehetőséget, és csak 2013-ban és 2014-ben fizetik ki a hiány nagyobb részét. A GAO szerint szerencsés csillagállás esetén a vállalatok ki tudják majd fizetni a csillagászati összegeket, ha erre még sem kerülne sor, akkor az állam szállna be.

Az amerikai Government Accountability Office (GAO) jelentése szerint a General Motors-nak és a Chrysler-nek 2014-ig 12.3, illetve 2.62 milliárd dollárt kell betennie a súlyosan alulfinanszírozott nyugdíjalapjaikba. A több százezer munkavállalót foglalkoztató autógyártók által szponzorált nyugdíjalapok a válságban egyszerűen "tönkre mentek", a jövőbeli nyugdíjígéretek kifizetésére...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés