FONTOS Amerikai elnökválasztás: váratlan fordulat a versenyben, bejöhet a demokraták számítása
 
Előfizetői tartalom

Mit kezdhet a Fidesz a nyugdíjasokkal? - Van, aki már sejti

Portfolio
A soron következő kormánynak nem kell azonnal egy nyugdíjreformot végrehajtania, ami még nem jelenti azt, hogy minden rendben menne az állami nyugdíjpillérben, viszont van időnk egy jól átgondolt reform végrehajtására - összegezhető a Portfolio.hu-Nyika közös rendezésű nyugdíjkonferencia tanulsága. Holtzer Péter, a Nyika elnöke szerint például figyelmeztető, hogy a magas járulékkulcsok ellenére sok esetben csak nagyon alacsony nyugdíjat ad a rendszer. Az OECD és a Világbank volt tanácsadója, David Lindemann szerint van létjogosultsága a felosztó-kirovó rendszernek, az állami pillér céljának pedig részben az időskori végletes szegénység elleni küzdelemnek kell lennie. Mindeközben az is kiderült, hogy a nyugdíjrendszer második pillére sem tökéletes a szabályozás oldaláról, a legnagyobb bizonytalanság például az alkotmánybíróság előtt heverő törvényt övezi, ami az intézményi formát, és járadékszolgáltatást szabályozta volna.

Az állami pillérben nincs döntéskényszer. Az előző hét végén tartott kétnapos nyugdíjkonferencia - amit a Portfolio.hu-val közösen a Nyugdíj és Időskor Kerekasztal (Nyika) rendezett - talán legfontosabb következtetése az lehet, hogy a Kerekasztal a feladatát el tudta érni, tehát a paradigmatikus reform opciókat feltérképezték és elemezték, viszont most már a döntéshozókon...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés