Előfizetői tartalom

A válságnál sokkal nagyobb tragédia is érte a nyugdíjrendszerünket

Portfolio
A Stabilitás Pénztárszövetség megbízásából készült TÁRKI tanulmány bemutatójára került ma sor, Dr. Gál Róbert Iván a TÁRKI vezető kutatójának előadásából kiderült, hogy milyen éves hozamot lehetett elérni az állami nyugdíjrendszerben. A kutató szerint a rendszerváltás után sokkal nagyobb sokk érte a nyugdíjrendszerünket, mint a 2008-as válság, a helyzetet pedig csak az 1997-es és 2008-2009 reformmal lehetett helyreállítani. Gál Róbert Iván szerint hosszabb távon két megoldás áll előttünk, vagy egyszer-egyszer drasztikusabb vágást hajtunk végre az állami pillérben, vagy egy új logika alapján egy új rendszerre állunk át, ahol a korrekciót apránként lehet végrehajtani. Utóbbi megoldás az NDC modell lehetne, a TÁRKI kutatója szerint pedig az alkalmazkodási pontot a rugalmas nyugdíjkorhatár adhatná meg.

A magánnyugdíjpénztárak jövőjéről és lehetőségeiről a Portfolio.hu-NYIKA Nyugdíjkonferencia 2010 című konferenciánkon bővebben is szó lesz. A kiindulópont az, hogy nincs fedezetlen nyugdíjrendszer, hiszen amit mi fedezetlennek nevezünk, annak is van valami humán (emberi tőke) fedezettsége. A családok például óriási energiát szenteltek annak, hogy a gyermekeiket...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés