Előfizetői tartalom

Megbolygatta a kormány a nyugdíjakat - Mi lesz velük 2010-ben?

Szabics András Zsolt
A kormány aktualizált konvergencia programja alapján idilli kép tárulhat elénk, hiszen a Nyugdíjbiztosítási Alap hiánya hosszabb távon nem állítja megoldhatatlan feladatok elé a költségvetésünket. Csakhogy a válság káros hatásai miatt rövid távon nem tud érezhetően csökkenni az állami pillér hiánya, hiszen az azonnal jelentkező kiadáscsökkentést (13. havi nyugdíj elvételét) szinte teljes egészében elnyeli a bevételcsökkenés, és még akkor nem is volt szó a GDP csökkenéséről. Nem szabad elfelejtenünk, hogy normál esetben nem a nyugdíjpillérekben kell gyors eredményekre törekedni, hiszen azok túl nagy károkat okozhatnak, hanem meg kell próbálni tompítani a beavatkozás fájdalmait. Éppen ezért döntött a kormány olyan intézkedések mellett, amik lehetővé teszik a leendő nyugdíjasoknak, hogy felkészülhessenek.

Nem is olyan régen a Pénzügyminisztérium konvergencia-programját tekintettük át tüzetesebben, a végkövetkezetésünk pedig az volt, hogy hosszabb távon (évtizedek távlatában) a GDP 3 százalékával kevesebbet költ az állam nyugdíjakra. A 2009. májusi paraméteres reform képes volt rendezni a nyugdíjrendszer első pillérének egyensúlytalanságát, azonban ez automatikusan nem...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés