Előfizetői tartalom

A rekordok évében a kötvényalapok is megmutatták magukat

Portfolio
A 2009-es esztendő koránt sem volt sétagalopp a hazai kötvényalapok számára, hiszen a nem egy esetben 20 százalékos teljesítményre is képes szektor az év elején még a túlélésért küzdött. A kockázatvállalási hajlandóság éles fordulatot vett az év első felében, a válság legnagyobb hullámainak elmúltával pedig lehetőség nyílt a jegybanki alapkamat csökkentésére. A hozamgörbe esése komoly lehetőséget adott a piac számára, az adatok alapján úgy tűnik, hogy a rövid kötvényalapok tudtak jobban teljesíteni. Elméletileg a hozamgörbe távolabbi végén nagyobbat lehetett volna nyerni, viszont az év eleji zuhanások után nagyon nehéz volt éppen a legjobb vonatra felszállni. A befektetők számára az lehetett a legjobb hír, hogy még ha az év elején egyes szereplők rosszabb lapokat húztak is, az év második fele elegendő volt ahhoz, hogy összességében nyerőben találjuk magunkat.

A hazai kötvényalapok esetében első ránézésre azt mondhatnánk, hogy könnyű éven vagyunk túl, hiszen a 2009-es hozamok esetében nem volt ritka a 20 százalék sem, azonban a helyzet ennyire nem volt egyszerű. Az alapkezelőkön nagy volt a nyomás, hiszen a múlt évben a válság miatt nem nagyon tudták a szereplők a referenciaindexeket felülteljesíteni, az évek óta tartó folyamatos...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés