Előfizetői tartalom

Jó hír a nyugdíjasoknak - Visszajött a veszteség egy része

Portfolio
Az OECD által követett országok nyugdíjalapjai 2009 első felében 3.5 százalékos nominális hozamot hoztak, a mértéket illetően azért ne legyenek kétségeink, hiszen a rali csak március elején kezdődött. 2008-ban a nyugdíjalapokban kezelt vagyon 5,400 milliárd dollárral esett vissza, ebből 1,500 milliárd dollárt viszont sikerült visszahozni. A szakértők szerint a harmadik negyedév erre még rátett egy lapáttal, viszont a veszteségek teljes visszapótlásától még messze vagyunk. Az OECD szerint a válság rámutatott arra, hogy mennyire fontos a diverzifikáció, a kockázatok csökkentésében a származtatott termékek aktív használata, valamint a portfólió arányainak elmozdítása az alternatív eszközök felé.

A válság hihetetlen csapást mért a nyugdíjalapokra, az OECD adatai alapján az intézményeknél kezelt vagyon 5,400 milliárd dollárral esett vissza 2008-ban, azonban az első féléves adatok azt mutatják, hogy ebből 1,500 milliárd dollárt sikerült visszahozni. A tavalyi évben a nominális hozamok súlyozott átlaga -21.4 százalék volt, reál értelemben ez közel 25 százalékos veszteséget...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés