Előfizetői tartalom

Nem lesz olcsó mulatság kézhez kapni a nyugdíjat

Szabics András Zsolt
Számos helyen sokkal jobban átlátható helyzetet teremthet a nyugdíjrendszert alapjaiban megváltoztató törvénytervezet, azonban egyelőre semmi biztosíték nincsen arra, hogy a rendszer felállása kezdetén olcsó legyen járadékot vásárolni. A nyugdíjbiztosítók tagjainak igazi választási lehetősége nem lesz, csak egy illetve két életre szóló járadékot kaphatnak, a jogalkotó tehát még mindig kitart amellett, hogy ne engedje el az állampolgárok kezét. A szolgáltatók garantált összegű és inflációkövető járadékot adhatnak majd, előbbi esetén a kezdőnyugdíj lényegesen magasabb lehet, hiszen csak nominális értékőrzés szerepel a vállalásban. A piaci szereplők minden segítséget megkaphatnak, ugyanis a sokat hangoztatott nulla százalékos technikai kamatláb és a magas átváltási plafon is kedvező feltételeket ad számunkra, a fogyasztók szemszögéből viszont ez az első időkben biztos drágább feltételeket fog jelenteni. A nyilvánosság pedig meglátjuk mennyire lesz képes a költségeket csökkenteni, miközben nem látható az sem, hogy mekkora verseny alakulhat ki a járadékszolgáltató piacon.

Átlátható körülmények mindenkinek. Múlt heti cikkünkben arról a törvénytervezetről számoltunk be, ami alapvetően változtatja meg a nyugdíjpénztári szektort. A szakmát évek óta izgató két fő kérdés (intézményi forma és járadékszolgáltatás) közül a járadékszolgáltatás témakörét érdemesebb tüzetesebben is megnézni, hiszen végre valahára egy komplett csomagot...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés