Előfizetői tartalom

A nyugdíjalapok is hibásak a válságban

Portfolio
Az osztrák foglalkoztatói DC nyugdíjalapokat már több kritika is érte az elmúlt időben, erre pedig csak rátett egy lapáttal egy nemrég született tanulmány, amiben a szerző azt állítja, hogy a tőkefedezeti nyugdíjalapok is hibáztathatók a válságban. A tulajdonosok abban voltak érdekeltek, hogy minél jobb teljesítményt nyújtsanak az alapok, ez pedig túlságosan rövid-távú szemléletre ösztönözte a szereplőket. Ausztriában emellett az is problémát jelentett, hogy nem volt semmilyen garanciarendszer a tagoknál, a tőkepiaci kockázatokat tehát egy az egyben a tagok vállalták.

A bécsi munkás kamara legfrissebb tanulmánya szerint az elmúlt évtizedben megfigyelhető tőkefedezeti nyugdíjalapok térnyerése is hozzájárult a részvénypiacok destabilizálódásához. Az osztrák rendszer már korábban is kapott kritikákat, hiszen például az európai gazdasági és szociális bizottság közgazdásza szerint az európai foglalkoztatói (DC) nyugdíjrendszerek között...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés