FONTOS Itt az MNB kamatdöntése
 
Előfizetői tartalom

"A pénztárak nem tőzsdézték el a nyugdíjunkat"

Portfolio
A válság, és a szabályozói változásokat számos probléma elé állították a nyugdíjpénztári szektort, dr. Juhász Istvánné a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára ezeket a kihívásokat jéghegyekhez hasonlította a tegnapi Hogyan tovább? című konferencia bevezetőjében. Az előadók elsőként a pénztári szektor jelenéről és a befektetési környezetről beszéltek, többek között megtudhattuk, hogy milyen változások történtek a tőkepiacok szerkezetében, milyen új platformok vannak születőben. Láthattunk előadást az ÁKK-tól, Szarvas Ferenc kiemelte előadásában, hogy a jelenlegi minimális részvényarány, valamint a devizamegfelelési szabály együtt csak nehézkesen tartható fenn, és egy potenciális buborék kialakulásával veszélyeztet. Holtzer Péter, a Nyugdíj és Időskor Kerekasztal elnöke elmondta, hogy decemberben jönnek majd ki - tervekkel egyezően - a jelentésükkel, az előadásának sarkos része volt a devizamegfelelési szabály kritikája, szerinte ugyanis ez a lépés a tőkésített pillér létjogosultságát kérdőjelezte meg. A Pénzügyminisztérium főosztályvezetője szerint az év végéig törvényben is végre szabályozzák részletesen az intézményi formát, valamint a mostani keretjelleggel ellentétben a járulékszabályozást.

A Titanicon érezhettük magunkat, vagy mégsem?. Számos jéghegy volt az utóbbi időszakban, ami akadályozta a pénztári szektor hajójának az előrehaladását. Először a negatív hozamokkal kellett megbirkóznunk, hiszen 2008-ban a magánnyugdíjpénztárak átlagosan 20 százalékot vesztettek. A jobb hírek azonban nem maradtak el a válság enyhülésével, 2009 második negyedévében...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés