Előfizetői tartalom

Már nem elérhetetlen a nyugdíjemelés

Portfolio
Néhány hónappal ezelőtt még aggodalomra adott okot a holland vállalati nyugdíjalapok helyzete, az eszközök ugyanis a részvénypiaci zuhanás miatt nem voltak elégségesek a várható kötelezettségekre. Az átmeneti és rég nem látott állapot viszont az elmúlt fél évben teljesen megváltozott, jól mutatja ezt, hogy az alapok fedezeti aránya már a törvényi határok felett található. Elemzők szerint, ha az év végéig kitart a lendület, akkor a korábban ideiglenesen felfüggesztett, inflációnak megfelelő nyugdíjemelés is visszatérhet egyes esetekben.

A holland nyugdíjrendszer döntő részben vállalati nyugdíjalapokra épül, a Hewitt Associates adatai szerint pedig már nagy átlagot tekintve rendeződött a helyzet a szektorban. Még márciusban a nyugdíjalapok eszközei mindössze 90 százalékát tették ki a várható kötelezettségeknek (ez a sokszor emlegetett fedezeti arány), miközben augusztus végén már 107 százalékot láthattunk....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés