Előfizetői tartalom

Biztosan megérzik a nyugdíjasok, ha a jobboldal győz

Portfolio
Szeptember elsejétől megváltozik az egyes eszközosztályokra vonatkozó tőkekövetelmény a cseh önkéntes nyugdíjalapoknál, az Erste Bank csehországi leánya szerint pedig ez a lépés átmenetileg részvény- és befektetési jegy eladásokra sarkallta a szereplőket, hiszen már régóta köztudott volt a döntés. A sajátos szabályozásnak köszönhetően az alapok most is döntő többségében kockázatmentes eszközökben tartják a vagyont, nem nagyon tehetnek mást, hiszen ha veszteséggel zárnak egy évet, akkor a veszteség mértékét a saját tőkéből kell fedeznie az alapnak. Elemzők szerint, ha a jobboldal győz az októberi választásokon, akkor nagy változásokra van kilátás, azonban ennek hatásai elsőként 2011-2012-ben érződhetnek.

Az Erste bank csehországi leányának (CS) legfrissebb elemzésében a Csehországi nyugdíjrendszert vesézték ki az elemzők, annak az apropóján, hogy 2009. szeptember elsejétől megváltoznak a tőkekövetelmények az önkéntes nyugdíjalapok számára. A vegyes rendszert Csehországban még 1995-ben hozták létre, a 47 indulóból mára csak 10-en maradtak (hasonló konszolidációra nálunk...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés