Előfizetői tartalom

Hullámtörők a nyugdíjasok, csak még nem tudják

Portfolio
Nem is hinnénk, hogy mennyire szövevényes úton kapcsolódnak be a különböző nyugdíjprogramok a gazdaság vérkeringésébe, pedig a válság okozta sokk a nyugdíjprogramokon keresztül igenis szét tud terjedni a reálgazdaságban, illetve az egyes gazdasági szereplők között. Az IMF tanulmánya alapján megpróbáljuk végigvenni azokat a csatornákat, amiken keresztül kapcsolat létesül a nyugdíjcélú megtakarítások illetve az azokat kezelő intézmények és a reálgazdaság között. A végkövetkeztetésünk az lehet, hogy az egyes kapcsolódási pontok vegyesen felerősítik és tompítják a sokkokat, azonban a méreteket tekintve nagyon komoly szerepet kap az állam, és az általa meghatározott szabályok.

Az állam keveri a paklit. Az utóbbi időben több nyugdíjrendszert érintő kérdést is feszegettünk, ami érthető, hiszen hazánkban egy évtizede nem látott változásoknak lehetünk szemtanúi, nem beszélve arról, hogy a válság mennyire negatívan érintette a nyugdíj célú megtakarításokat. Nem volt azonban közvetlenül olyan elemzésre példa, amikor sorra vettük volna, hogy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés