Előfizetői tartalom

Kiszámoltuk mennyit nyerhetsz az állami nyugdíjjal!

Szabics András Zsolt
Egy évtizedes probléma oldódhat meg az év végére, eddig van ugyanis lehetőségük az érintett korosztályoknak visszalépni a vegyes nyugdíjrendszerből a tisztán állami rendszerbe. A hazai szabályozás 2013-tól alapvetően megváltozik, az állami pillérből várható garantált nyugdíj ekkortól csökken le, viszont számításaink szerint még ez a drasztikus váltás sem elegendő ahhoz, hogy egy átlagos életpályát felmutató tag a maradást válassza. Az ok egyszerűen az, hogy túlságosan kevés idő (4-11 év) van hátra ahhoz, hogy megfelelő megtakarítás gyűljön össze, nem beszélve arról, hogy a választható portfóliós rendszer előnyei is hosszabb távon tudnak csak kijönni.

Előrehozott választás a pénztáraknál. Június végén egyértelművé vált a törvénytervezet elfogadásával, hogy az idősebb korosztályok számára átmenetileg az év végéig megnyílik az út a tisztán állami nyugdíjrendszerbe a nyugdíjpénztárakból. A számítások szerint körülbelül 150 ezer ember lehet érintett az ügyben, ezek az állampolgárok pedig 1946 és 1956 között...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés