Előfizetői tartalom

Vigyázat: aknamezőn találhatják magukat a nyugdíjasok

Portfolio
Több tíz év távlatában teljesen felesleges az államnak garantálnia az inflációnak megfelelő hozamot a magánnyugdíjpénztári megtakarításoknál, hiszen a pénztárak elvárt reálhozama már a reformkor 3-4 százalék volt, azonban a válság miatt rövidebb távon lehet realitása a kormány által két héttel ezelőtt elfogadott intézkedésnek. Főleg igaz ez akkor, ha a jogosult tagok többsége nem él a visszalépéssel a tisztán állami rendszerbe, így ugyanis lehetnek olyan kiszolgáltatott csoportok, akik jóhiszeműségük miatt veszélybe kerülnek. Érdemes azonban tisztában lennünk azzal, hogy aki a maradást választja, és kevés ideje van hátra a nyugdíjig, az biztosan veszít még a garanciával is.

A kormány a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosító javaslatba - amit két héttel ezelőtt elfogadtak - beleszőtt több nyugdíjrendszert is érintő változtatást, többek között ide tartozik az az elképzelés miszerint a kormány a Pénztárak Garancia Alapján keresztül biztosítaná a megtakarítások reálértékének a megőrzését. Az első ránézésre...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés