Előfizetői tartalom

Hogy lesz így nyugdíj? - Szorul a hurok a pénztártagok nyakán

Szabics András Zsolt
A változások korát éljük, a nyugdíjrendszer pedig úgy látszik, az egyik kedvenc terepe a kormánynak, ahol lehet tologatni a bábukat ide-oda. A legfrissebb hírek szerint két meghatározó változtatás is a tarsolyában van a Pénzügyminisztériumnak, az előzetesek szerint pedig mind a kettő negatívan érintené a tagokat. A terv egyik része szerint legfeljebb 30 százalékban tarthatnának a pénztárak nem forint alapú eszközöket, ami meglehetősen erős korlátozás. A pénztáraknak pedig nagyon kevés idejük lenne az átállásra, a rossz pillanatban eladott külföldi eszközök vesztesége pedig a tagoknál csapódna le. A terv másik része egyes kötvényeknél engedné meg a nem piaci alapú értékelést, ami a most sem teljesen tiszta rendszer átláthatóságát rombolná le, az utóbbi évek vívmányait pedig egy csapással tenné értelmetlenné.

Az elmúlt hónapokban szabályozásözön öntötte el a nyugdíjrendszert, amik között láthattunk jobb és rosszabb megoldásokat is vegyesen, azonban úgy látszik a változtatás-kényszer még most sem csillapodott le. A Portfolio.hu piaci információi szerint pedig talán a legnagyobb port a mostani pénzügyminisztériumi terv jelentheti, amik között két meghatározó javaslat is szemet...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés