Előfizetői tartalom

300 milliárdos állampapírkeresletettel jöhetnének a nyugdíjpénztárak

Portfolio
Amennyiben visszatérnénk a korábban jellemző konzervatív befektetési elvekhez és a magánnyugdíjpénztárakba beáramló új pénzeknek mostantól mintegy 90-95%-át magyar állampapírokba fektetnék az intézmények, akkor éves szinten mintegy 300 milliárd forintnyi állampapír-kereslet jönne létre - mutat rá a kívánatosnak tartott megoldási irányra Kepecs Gábor a mai Világgazdaság hasábjain. Az Aegon kelet-közép-európai régióigazgatója szerint amellett, hogy ez az államnak is jól jönne az adósságfinanszírozás könnyebbé válása miatt, a magánnyugdíjpénztári tagoknak is kedvező lenne, mert a megnövekvő állampapír-kereslet miatt már az új állományon is pozitív hozamot lehetne elérni (hiszen lejáratig megtartva a mai papírokon 7-8% hozam gyűlhet fel).

Kepecs szerint óriási hiba volt a korábbi egy portfóliósról a három portfóliós (alacsony, közepes és magas kockázatú) választható rendszerre való áttérés 2008-ban, mert indoklása szerint egy abszolút biztonságosnak tűnő rendszer került át egy abszolút kockázatosba. Az ügyfelek zöme ugyanis életkoránál fogva automatikusan a kockázatos portfólióba került át, holott...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés