Előfizetői tartalom

Érdemes tisztában lenni a díjakkal, a nyugdíjad függ tőle!

Portfolio
A magánnyugdíjpénztári veszteségeket látva természetesen nem sok szó esik a pénztárak által felszámított díjakról, a válság közepette azonban nem feledkezhetünk meg erről, hiszen közvetlenül érinti több millió tag megtakarításait. Számos díjjal találkozhatnak az ügyfelek a kötelező nyugdíjpénztárak esetében, ezek között kiemelendő a befizetéseket terhelő díj, valamint a vagyonkezelési díj. Régiós összehasonlításban pedig azt láthatjuk, hogy a cseh rendszertől eltekintve nálunk a legrosszabbak az eredmények, hiszen több évtized távlatában - a magas díjak miatt - a nyugdíjas akár a vagyonának a negyedét is elvesztheti.

Sokba kerül a takarékosság a nyugdíjas korra. A válság nem csak a hazai nyugdíjalapokat érte el, a világ összes országában - ahol az összegyűjtött nyugdíj célú megtakarításokat a pénz- és tőkepiacokon fektetik be - több évtizede nem látott veszteséget szenvedtek el az alapok. A megtakarításaink nagyságát azonban nem csak a befektetési teljesítmények, hanem a nyugdíjalapok...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés