Előfizetői tartalom

Jobb lehet a kisebb nyugdíj - Nem csalás, nem ámítás

Portfolio
A kormány legújabb terveiben átalakításra kerülne a svájci indexálás rendszere, ennek apropójaként a nyugdíjemelés mögött meghúzódó tényezőket vizsgáljuk meg, főként az OECD országokban alkalmazott tanulságokra alapozva. A sokak által vitatott árindexálás bevezetése igaz, hogy alacsonyabb éves nyugdíjemelést jelentene, azonban ezt - részben vagy egészben - kompenzálni lehetne az induló nyugdíjak szintjének emelésével. A szakértők szerint pedig több érv is szól az áremelkedés ütemét követő nyugdíjemelés mellett, hiszen ez átlagos körülmények között jobban tervezhető, a nyugdíjasok számára pedig nagyobb rugalmasságot ad a nyugdíjas évek alatt.

Miért van szükség a nyugdíjak indexálására? A nyugdíjak évenkénti emelése nyilvánvaló például magas inflációs környezetben, hiszen ekkor a nyugdíjak vásárlóértéke (reálértéke) meglehetősen gyorsan lecsökkenne, az áremelkedés ugyanis a megélhetési költségeket növeli elfogadhatatlan mértékben. Elég csak például Magyarországot megemlíteni az 1990-es években...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés