Előfizetői tartalom

Nyolcvan évesen mehetnénk csak nyugdíjba?

Portfolio
A következő ötven évben a világ minden országában a társadalom öregedése lesz megfigyelhető, a Nomura szakértői szerint például több fejlett országban a népesség 50 százalékát teheti ki a 65 év feletti lakosság aránya. A társadalom öregedését két fő tényező okozza, egyrészt a fejlődéssel összhangban a várható élettartam emelkedni fog, másrészt a jövőben tovább csökkenhet az amúgy is nyomott születésszám. A várható élettartam emelkedésével összhangban felülvizsgálatra szorul az öregkor fogalma, a jövőben ugyanis nagy valószínűséggel a fejlett országokban nem a 65 év, hanem a 80 év fellettiek számítanak majd öregkorúnak.

El kell fogadnunk a megváltozhatatlant. Az utóbbi évtizedekben lezajlott változások a társadalom korösszetételében alapvetően változtatták meg az állam és az egyének kapcsolatát, ami elsősorban abban mutatkozott meg, hogy az öregedés terheit egyre korlátozottabban tudta elviselni az állam. Az utóbbi időszak folyamatait látva arra a következtetésre juthatunk, hogy egyre inkább...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés