Előfizetői tartalom

Lejár az ingatlanalapok ideje - Mi lesz a befektetők pénzével?

Somi András
A felügyelet korábbi gyakorlatával nehezen összeegyeztethető az ingatlanalapok és alapok alapjai teljes körű felfüggesztése, nem véletlen, hogy a szakmában komoly megdöbbenést váltott ki a hatóság "dupla vagy semmi" jellegű lépése. A helyzet a bankmentőcsomag részeként elfogadandó új szabályok segítségével tisztázódhat, de a PSZÁF majdnem lépéshátrányba került: a felfüggesztés lejár pénteken, míg a törvényt legjobb esetben is hétfőn fogadhatja el a parlament. A javaslatokat az MFB-ről szóló csomag részeként ugyanakkor megszavazta az országgyűlés, ezek alapján a bajba jutott alapokra féléves felfüggesztés várhat, míg a kevésbé akut likviditási gondokkal küzdő alapok számára a megnövelt hitelfelvételi lehetőség jelenthet kiutat. A törvénybe ugyanakkor bekerül az alapok zártvégűvé alakításának lehetősége is, bár ez a megoldás biztosan komoly felzúdulást keltene a kisbefektetők körében.

Váratlant húzott a PSZÁF. November 10-én terjesztették az országgyűlés elé a bankmentőcsomag néven elhíresült (teljes nevén a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának erősítéséről szóló) törvényjavaslat pakkot, amely a névadó bankmentés mellett nem mellékesen a három nappal korábban felfüggesztett ingatlanalapok szempontjából kulcsfontosságú módosítási javaslatokat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés