Előfizetői tartalom

IMF: sok vagy kevés a jóból?

Portfolio
Nem csak Magyarországnak szól a várakozások feletti IMF keret, aminek jelzés értéke van a spekulatív tőkével szemben, de nekünk kell visszafizetnünk a hitelt, már amennyiben felhasználjuk - figyelmeztet Baki Zoltán, a Bank Gutmann magyarországi igazgatója. Ráadásul a nemzetközi tapasztalatok szerint a Valutaalap beavatkozása a jövőre nézve sem mindig jó jel. Kedvező törlesztésre esélyünk sincsen hosszú távú gazdasági program nélkül, a hitel-megállapodás részleteinek ismeretének hiányában pediglen hogyan, s miként lehet tervezni? Az elmúlt évek gazdaságpolitikai alaptézisei összeomlásának hatását a világgazdaság sem heverheti ki egykönnyen. A gondok forrásának számító tézis - "a piac tökéletes tőke allokáló mindenhatósága" - kudarcát követően, új megközelítésre van szükség. A derivatív piacok leépítése évekig tart, miközben a magas volatilitás újabb válságokat hozhat a szakember szerint.

Annyira nem kellene örülnünk az IMF csomagnak "A Magyarországnak nyújtott mintegy 20 milliárd eurós hitelkeret nem kizárólag hazánknak szól. Kétségtelenül az egész régió stabilizálása és a jelenlévő külföldi gazdasági szervezetek biztosítása is a beavatkozás célja, s a területi válságok meggátolása a nyugat európai rendszer rendbetételének időszakára, amit...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés