Előfizetői tartalom

Túl szép, hogy igaz legyen? - A garantált alapok turpisságai

Somi András
A tőke- és hozamvédett alapoktól visszhangos a befektetési alapok piaca az elmúlt években, és úgy néz ki, az alapkezelők olyannyira rákaptak a garantált alapok kibocsátására, hogy a közeljövőben sem lassul majd a szegmens növekedése. A terméktípus előnyei mellett azonban észre kell vennünk a tőkevédett alapok hátulütőit is: a magas költségterhelést, a tőkevédelem félreértelmezését, a talán feleslegesen hosszú futamidőt, a sokszor nehezen azonosítható befektetési történetet és az ügyfelek befektetési szemléletét hosszú távon kevéssé fejlesztő befektetési struktúrákat. Cikkünkben ezeket a hátrányokat vesszük sorra, nem elfeledve, hogy a tőkevédett alapok között is találhatunk olyat, amely kedvező hozamokat nyújt befektetőinek, miközben a piac egészének fejlődése nagymértékben köszönhető a garantált alapok térnyerésének is. De most a fekete leves következik.

Robog a tőkevédett vonat. A hazai alapkezelési piac talán egész történetének legnagyobb sikersztorija a garantált, újabb keletű - és a szabályozásban is követett - nevükön tőke- és hozamvédett alapok térnyerése az elmúlt években. Az alaptípus népszerűsége mögött nyilvánvalóan több vitathatatlan előny is áll, de a kisördög mégis ott kell, hogy bujkáljon a független...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés