Előfizetői tartalom

Kiverte a frász a lengyeleket

Portfolio
Szinte egész éves növekedés vált semmivé januárban a lengyel befektetési alapok piacán, a részvénypiacok zuhanása ugyanis pánikszerű eladási hullámot indukált az alapok befektetőinek körében. Az alapok több mint 2.5 milliárd euró értékben árusították ki részvényeiket januárban, ami nyilvánvalóan hozzájárult a WIG20 index mélyrepüléséhez is. A lengyel nyugdíjalapok viszont - annak ellenére, hogy a részvényeken elszenvedett veszteségek az ágazat egészén nyomot hagytak - komoly bevásárlásra fordították a piaci visszaesést, a nyugdíjjárulékok révén biztosnak számító tőkebeáramlásuk közel 90 százalékát részvényekre költötték az elmúlt hónapban. Az első ránézésre meglehetősen agresszívnak tűnő stratégia a hazai nyugdíjpénztárak számára is példaként szolgálhat, hiszen az ágazat éppen a részvénykitettség kényszerű emelésével van elfoglalva.

Odalett a 2007-es növekedés. Megsínylette januárban a lengyelországi befektetésialap-piac a nemzetközi részvénypiacokon tapasztalt hullámzást, a lengyel alapok vagyona összességében 16 százalékkal csökkent egyetlen hónap leforgása alatt. Ezzel az ágazat összesített eszközértéke közel egy éve nem látott alacsony szintre esett vissza, hiába nőtt tehát közel 36 százalékkal...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés