Előfizetői tartalom

Nekünk nem kellenek a részvények? - bezzeg a lengyeleknek...

Portfolio
A Budapesti Értéktőzsde számos problémával kénytelen megküzdeni az elmúlt egy-két évben, amelyek között azonban kevesebb szó esik a keresleti oldalról, azon belül is az elvileg kitüntetett szerepet játszó intézményi befektetőkről. Pedig a legfőbb konkurens varsói börze erejét pontosan a lakossági megtakarítások és a tőzsde között kapcsolatot teremtő intézményekben rejlik. A lengyel befektetésialap-szektort összehasonlítva a hazaival szembetűnő különbségeket találhatunk: a továbbra is masszívan növekvő piacot a vegyes és a részvényalapok uralják, az alapok átlagos részvényhányada nagyjából 3.5-szerese a hazainak, és az alapokba áramló tőke túlnyomó része is a tőzsdén "köt ki". A lengyel befektetési alapok tehát minden szempontból jelentős támaszai lehetnek a tőzsde további fejlődésének, de sajnos ez nem feltétlenül mondható el a hazai alappiacról, pontosabban az alapok befektetőiről.

Sokkal nagyobb és gyorsabban is növekszik, mi az?. A varsói tőzsde szárnyalásának kapcsán leginkább a lengyel nyugdíjpénztárak részvényvásárlásai juthatnak eszünkbe, pedig az elmúlt években egy másik jelentős szegmens is meghatározóvá nőtte ki magát Lengyelországban. Manapság már a nyugdíjpénztári szektorhoz hasonló súllyal bír a lengyel befektetésialap-szegmens...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés