Előfizetői tartalom

Dominóeffektus: mi mozgatja a globális részvénypiaci zuhanásokat?

Portfolio
Miért jönnek létre a február végihez hasonló, önmagukat gerjesztő eladási hullámok? Miért szállnak be a hisztérikus eladásokba a legbiztosabb kezű intézményi befektetők is? Miért adnak el az alapkezelők, ha egyébként úgy nyilatkoznak, a korrekció átmeneti és fundamentálisan nem igazolt? Az ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adandó válaszban mindenképpen figyelmet kell szentelni a portfóliókezelésben egyre nagyobb szerepet kapó Value-at-Risk módszernek. A portfóliómenedzserek kezét megkötő VaR módszer következménye, hogy az alapkezelők automatikusan eladnak, ha a volatilitás növekedését tapasztalják, tovább erősítve az árfolyamok kilengését, újabb dominókat borítva fel a sorban. Tekintsünk be a globális portfóliókezelés kulissza-titkaiba!

Mi a VaR?. A VaR a portfóliókezelés terén széles körben elterjedt kockázatkezelési módszer, aminek neve az angol "Value-at-Risk", azaz "kockázatott érték" kifejezés rövidítéséből származik. A VaR lényegében azt a szintet jelöli, amit a portfólión elszenvedett potenciális veszteség a következő napon nagy valószínűséggel nem halad meg. A portfólió kockázatainak kordában...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés