Előfizetői tartalom

Spekuláló nyugdíjalapok: hol van a biztonság?

Portfolio
Az elöregedő társadalmak korában egyre nagyobb kihívás elé vannak állítva a nyugdíjalapok. A kifizetések növekedésével egyre nagyobb a kényszer a magasabb hozamok elérésére is, melynek a nyugdíjalapok a kockázatosabb termékek felé való elmozdulással igyekeznek megfelelni. Az utóbbi időszakban sok milliárd dollárt öntöttek a nyugdíjalapok ún. fedezeti alapokba (hedge fund), mely a befektetés eszközök egy igen magas kockázatú csoportját jelentik.

Akár 40% is hedge fundban Piaci becslések szerint 2008-ra a nyugdíjalapok és egyéb intézményi befektetők hedge fundokban tartott vagyona elérheti a 300 mrd USD-t az USA-ban. A nyugdíjalapok az intézményi vagyon mintegy 40%-át teszik ki. Bár a legtöbb nyugdíjalap viszonylag óvatos ezzel a befektetési formával kapcsolatosan, a "bátrabbak" aránya is emelkedik. Egyre több...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés