Előfizetői tartalom

Abszolút hozamú alapok - új trend indulhat a hazai piacon

Portfolio
Az elmúlt időszak részvénypiaci szárnyalása után feltehetően igen elégedett minden olyan befektető, aki részvényalapban tartotta pénzét. A 30-40%-os hozamok ugyanakkor nem jelentik azt a szintet, ami hosszabb távon - éveken - keresztül fenntartható növekedést jelent egy hazánkhoz hasonló piacon. Tehát fel kell készülni akár rosszabb időszakokra is, de a negatív hozamokat senki sem szereti. Sokakban fogalmazódott már meg az a fajta elvárás, hogy az én befektetési jegyem "jó időszakban" hozzon magas hozamot, de a rosszabb szakaszokban is adjon legalább egy kockázatmenetes befektetésekhez kapcsolódó alacsonyabb megtérülést. Azt mondhatjuk, hogy ezen igények kielégítése áll az ún. abszolút hozamú alapok létrehozása mögött. Az abszolút hozam ebben az esetben azt jelenti, hogy az alapkezelő a piaci körülményektől függetlenül egy kiegyensúlyozott teljesítmény elérésére törekszik. A következőkben részletesen bemutatjuk ezen új alaptípus jellemzőit, működését.

Kis történelmi kitekintés. Ha megnézzük a befektetési alappiac fejlődésének elmúlt néhány évét, akkor az alábbi megállapításokat tehetjük. Korábban jellemzőek voltak az igen vegyes alapok nem egészen tiszta befektetési stratégiákkal, majd egyfajta tisztuláson ment át a piac. Létrejöttek a tiszta alapkategóriák, a befektetők egyre szélesebb palettából válogathattak....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés