Előfizetői tartalom

Hazai alapkezelők kedvencei: MOL, Démász, Nabi

Portfolio
Az elmúlt hetekben vált hozzáférhetővé a hazai befektetési alapkezelők éves jelentése. A Portfolio.hu jelen írásában arra vállalkozott, hogy a kezelt részvényvagyon alapján a 10 legnagyobb szereplő portfóliójának változását mutassa be. A tavalyi második félév összesített statisztikái szerint: - az alapok részvényállománya a nettó eszközérték csökkenésénél kisebb mértékben esett vissza, így az átlagos részvényarány 68.2%-ra nőtt - 31 féle papírt tartottak a portfólióban, az egyik alapba még a Humet is bekerült - a legnagyobb kedvencek a MOL, a Démász és a Nabi voltak Érdekes következtetéseket lehet levonni abból, hogy azon a részvények, amelyek esetében nettó vevők voltak az alapok, korántsem teljesítettek túl jól. Miután a méretből adódóan a hazai alapok vásárlása az illikvid részvények kivételével még nem piacmozgató tényező (szemben a külföldi intézmények vásárlásaival), így tevékenységük kicsit hasonlít a kisbefektetők piaci viselkedéséhez.

A hazai részvényalapok még mindig marginális szerepet játszanak a hazai piacon, ráadásul a tavalyi második félév sem tartozott feltétlenül a legjobbak közé. A stagnáló BUX és RAX mellett a 10 legnagyobb hazai részvényalap portfóliójában 15%-kal csökkent a részvények értéke. Ez részben azzal magyarázható, hogy a befektetők elfordultak a részvényalapoktól, s pénzt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés