Előfizetői tartalom

A kockázati tőke lehetőségei a jelenlegi gazdasági környezetben - globális és hazai kilátások

Portfolio
A globális kockázatitőke-piac, a világgazdaság változásaival összhangban, jelenleg jelentős átalakuláson megy keresztül. Az eddig húzóágazatnak számító fejlesztésitőke-tranzakci ók volumene jelentősen csökkent, és a helyüket a gazdaság megváltozott igényeinek jobban megfelelő kivásárlás-típusú tranzakciók foglalják el. Ez az átalakulás a tőkepiac önszabályozó mechanizmusaival összhangban megy végbe, és egyik eszköze lehet a gazdasági recesszióból való kilábalásnak. Magyarországon is ehhez hasonló tendenciák figyelhetők meg a kockázatitőke-iparágban. A kivásárlási tranzakciók, azon túl, hogy növelik a gazdaság hatékonyságát, hatással lesznek a tőzsde fejlődésére, a pénzpiaci kínálat szélesedésére, illetve tulajdonszerzési lehetőséget teremtenek a hazai vállalatvezetői réteg számára. A kockázatitőke-szektor is átalakulóban van. Az ország- és iparág-specifikus alapok helyett a nagyobb, kivásárlásra szakosodott regionális alapoké lesz az elkövetkező években a főszerep. A magyar gazdaság strukturális adottságai miatt a kockázatitőke-iparág növekedése korlátozott. Ahhoz, hogy a magyar kockázatitőke-piac kiegyensúlyozottabban működhessen, szükség lenne egy erős hazai magánszektorra, ahol különféle méretű, és életciklusuk különböző stádiumában levő cégek lépnének fel, állandóan megújuló kockázatitőke-igénnyel. Egy ilyen szektor kialakulása azonban csak évtizedes folyamatok eredményeképpen várható. Ennek ellenére a nagyobb méretű regionális tranzakciók jóvoltából a kockázati tőke az EU-csatlakozásra leginkább esélyes tagjelölt országokban - a kivásárlások dinamikus fejlődésével - megőrizheti a 90-es években megszerzett fontos gazdaságfejlesztő szerepét.

1. A kockázatitőke-piac helyzete A kockázati tőke globális trendjei A makrogazdasági környezet közelmúltbeli kedvezőtlen alakulása azonnal érezhető volt a kockázatitőke-szektorban. Az iparág teljesítménye jelentős visszaesést mutat az 1990-es évek végéhez viszonyítva. Kevesebb tranzakció és visszaeső bruttó volumen a jellemző tendencia. Az Egyesült Államokban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés