FONTOS Bejelentette az MNB: január 1-jétől 10%-os önerővel vehetünk fel zöld lakáshitelt
Írásba adta a kormány: a fiataloknak járna az 5% alatti kamatozású lakáshitel
Bank

Írásba adta a kormány: a fiataloknak járna az 5% alatti kamatozású lakáshitel

Portfolio
„Szükség van új kollégiumok építésére és a fiatalok számára kedvezményes, 5%-os kamatozású lakáshitelre” – fogalmaz a hétfőn megjelent Nemzeti Konzultáció egyik válaszlehetősége. Ez alapján a kormány a bankok - elsőként a Portfolio által megírt - kezdeményezésének megfelelően kifejezetten a fiatalok számára tenné elérhetővé az 5%-os, vagy az alatti THM-mel bíró piaci kamatozású lakáshiteleket.
Az első összefoglaló szakmai konferencia, ahol minden oldal (közvetítők, bankok, MNB, Minisztérium, külföldi közvetítő) képviselteti magát a Portfolio.hu és a legnagyobb közvetítő partnereket tömörítő Független Pénzügyi Közvetítők Országos Szövetsége (FPKOSZ) együttműködésében tartandó rendezvényen.

Bár a kormány szeptemberi bejelentése alapján sokan erre számítottak, nem minden hitelfelvevő számára lesz elérhető az "önkéntes banki vállalás" formájában elvárt 5% alatti THM-mel rendelkező lakáshitel – vált egyértelművé az elmúlt másfél hétben. Erre erősít most rá a Nemzeti Konzultáció friss kérdőíve.

Képzelhető, mennyire önkéntes vállalás ez, ha a kormány mellett a nemzeti konzultáció keltette nyomást is érzik magukon a bankon, miközben kidolgozzák javaslatukat az 5% alatti lakáshitel-THM alkalmazására. Erre egyébként két hónapot kaptak, ami november 19-én jár le.

A Portfolio értesülése szerint a bankok öt ponton korlátoznák az általuk „önkéntesen vállalt” 5%-os THM alkalmazását, lényegében erről beszélt Jelasity Radován, a bankszövetség elnöke is a Portfolio október 17-ei Budapest Economic Forum csúcskonferenciáján.

  1. kizárólag az első lakásvásárlásók számára tennék elérhetővé (ahogy ez a szabály a 10%-os önerő esetében is létezik), ezen belül is
  2. csak a 30 év alatti fiatalok számára (lásd a babaváró hiteleket is, amelyeknél a legalább 12 hetes várandós állapot idén még kivételt jelent ez alól), ráadásul
  3. csak a zöld lakáshitelek esetében (ez praktikusan az új építésű lakásokra felvett hiteleket jelentené, mert információink szerint a használt lakások energetikai korszerűsítésére nem terjedne ki),
  4. továbbá egy négyzetméterkorlátot (pl. legfeljebb 50 négyzetméter) és egy
  5. lakásárkorlátot (pl. 1 millió forintos négyzetméterár) is bevezetnének.

Maga Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is beszélt arról a konferencia helyszínén, hogy: "az a kérdés ezen a téren, hogy kinek tudjuk adni az 5%-os jelzáloghitel-kamatot, amelyek most 6,5-7% körül vannak". Ennek kapcsán pedig megemlítette, hogy fiatal párok szeretnének első lakást vásárolni, "nem a milliárdosokról beszélünk". Ezzel arra utalhatott, hogy a kormány ennek a célzott csoportnak kívánja elérni a kedvezményes kamatokat. Azt is hozzátette, hogy 40-50 négyzetméteres, 1 millió forintos négyzetméterárral rendelkező lakásokról beszélünk, ehhez akár zöld célokat is lehetne társítani a szektorral közösen dolgozva.

A Nemzeti Konzultáció kérdőíve alapján az már biztosan látszik az öt banki szűkítő feltételből, hogy kifejezetten a fiatalokat segítenék az 5% alatti lakáshitel-THM lehetőségével.

A kérdőív egyébként más, hitellel és lakhatással kapcsolatos kérdést is tartalmaz, előre jelezve a várható kormányzati intézkedések irányát, ezekről már Nagy Márton is részletesebben beszélt a Portfolio konferenciáján:

munkahitel fiataloknak, céges hozzájárulás lehetőségének bevezetése lakbérfizetés támogatására, új kollégiumok építése.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

Mit keres ennyi iPhone Kínában?

A patriotizmus megjelenik az okostelefonok piacán is: a fogyasztók szívesen választják a hazait. Az Apple dominálja az észak-amerikai piacokat, míg a Samsung szinte egyeduralkodó Dél-Koreában...

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Trump vagy Harris lesz az új amerikai elnök? – Hogy érinti ez a befektetéseinket?
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Gránit 3