Portfolio signature

Olvad a jég az ingatlanhiteleknél, belehúzott a magyar ipar

A csökkenő kamatkörnyezetnek is köszönhetően oldódni látszik a feszültség Európa kereskedelmi ingatlanjainak a piacán, ez a legnagyobb ingatlapiaci kitettségű bankok tőkéje és finanszírozási aktivitása szempontjából is kedvező jel. Magyarországon az egy évvel korábbi alacsony bázishoz képest 37 százalékkal több kereskedelmi ingatlannal fedezett projekthitelt folyósítottak a bankok az első félévben, ezek 80 százaléka építési célra ment, és különösen az ipari-logisztikai projektek hitelállománya bővült. Megnéztük, mit mutat a jegybank friss jelentése az ingatlanprojektek finanszírozási helyzetéről. A legkevésbé az irodáknál van ok optimizmusra.
Jön az új amerikai elnök, kifutnak a magas hozamú állampapírok, egyre alacsonyabbak a kamatok, adódik a kérdés: mibe érdemes most befektetni? A kérdésre profi szakemberek hozzák a válaszokat, befektetési ötleteket, november 6-án jön a Portfolio Investment Day 2024. Most érdemes jelentkezni!

A héten tette közzé  az MNB a féléves jelentését a kereskedelmi ingatlanok piacáról, ebben általánosságban megállapította, hogy

  • 2024 első felében a hozamnövekedés megállt a kereskedelmi ingatlanoknál, de a várakozásokat alulmúló GDP-növekedés nem tudta érdemben támogatni a piaci aktivitást. Az RICS felmérése alapján a piaci ciklus elérhette mélypontját. A GDP gyorsabb ütemű, szélesebb bázisú növekedése enyhítheti a ciklikus kockázatokat, de egyes szegmenseknek továbbra is strukturális kihívásokkal küzdenek.
  • Az irodapiacon a mérsékelt kereslet és az új átadások a kihasználatlansági rátát 13,9%-ra emelték 2024. június végére. Az ipari-logisztikai ingatlanok esetében viszonylag alacsony átadási volumen mellett a kihasználatlansági ráta stagnált az első félévben, 8,5% volt 2024. június végén.
  • A budapesti irodaállomány 10,2%-kal, a budapesti ipar-logisztikai állomány 12,5%-kal is bővülhet a következő két évben. A kihasználatlansági ráták további emelkedése várható.
  • A közép- és kelet-európai régió több országával ellentétben Magyarországon éves összevetésben csökkent a 2024. első félévi befektetési forgalom. 2024. június végére éves alapon Budapesten 5%-kal csökkent az értékeltség, a KKE-régióban átlagosan 3,5%-os, Nyugat-Európában átlagosan 7%-os az értékek csökkenése.

Élénkülő hitelkereslet- és kibocsátás mellett a projekthitelezési feltételekben továbbra is kockázatkerülők a bankok, az irodaházak esetében folytatódik a feltételek szigorodása.

A bankok kereskedelmi ingatlannal fedezett projekthiteleinek állománya 2024. június végére 8 százalékkal bővült éves összevetésben, az árfolyamhatás kiszűrése mellett 3 százalékos a növekedés – állapította meg a jegybank. A lakóingatlan-projektek és az egyéb ingatlantípus kivételével valamennyi ingatlanszegmens projekthitel-állománya bővült a 2024. június végét megelőző egy évben. A legnagyobb mértékben, 32%-kal az ipari ingatlanokra felvett hitelállomány bővült, majd 13%-kal az iroda finanszírozás következett.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés