Portfolio signature

Nyugdíjpénzek feltörése lakáscélra: fontos kérdéseket tisztázott a kormány

Eddigi értelmezésünkkel ellentétben nem lesz szükség lakáshitel felvételére ahhoz, hogy valaki lakásvásárlásra fordíthassa jövőre az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítását, és házépítésre is felhasználható lesz a kifizetés – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön közzétett tájékoztató anyagából. Felújítás során minden esetben utólagos finanszírozás történik, az eredeti tervezethez képest kibővítették a felújítási munkálatok körét, és felhasználható lesz a megtakarítás a rendes hiteltörlesztés mellett elő- és végtörlesztésre is.
Az első összefoglaló szakmai konferencia, ahol minden oldal (közvetítők, bankok, MNB, Minisztérium, külföldi közvetítő) képviselteti magát a Portfolio.hu és a legnagyobb közvetítő partnereket tömörítő Független Pénzügyi Közvetítők Országos Szövetsége (FPKOSZ) együttműködésében tartandó rendezvényen.

Megéri lakáscélra felhasználni a nyugdíjpénztári megtakarításunkat? Itt írtunk erről, több példát is bemutatva:

Nem szükséges lakáshitelt felvenni, bővült a felújítási munkálatok köre

Az október 15-én társadalmi egyeztetésre bocsátott jogszabálytervezetből már sok minden kiderült az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások jövői évi lakáscélú feltörésének a lehetőségéről, többek között:

  • nem minden hosszú távú lakossági megtakarításra, csak az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokra vonatkozik a lehetőség,
  • kizárólag a 2025-ös naptári évben, összesen három alkalommal lehet élni vele,
  • akár az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítási összeg egésze felhasználható lesz, de
  • csak a 2024. szeptember 30-án rendelkezésre álló egyenleg erejéig (így utólag nem optimalizálható az idei befizetés),
  • lakáshitel önerejének előteremtésére, lakáshitel törlesztésére, és meglévő lakás korszerűsítésére, felújítására lehet fordítani,
  • a lakáscél igazolásához 2024. október 1-e utáni számlák nyújthatók be (ez felújítás, korszerűsítés esetén lehet érdekes).

Számos kérdés azonban nyitott volt még ekkor, ezeket akkor itt foglaltuk össze. Most viszont ezek közül többet is tisztázott a minisztérium, a legfontosabb talán az, hogy

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés