Dagad a kémkedési botrány Olaszország legnagyobb bankjánál: jönnek a meghallgatások
Bank

Dagad a kémkedési botrány Olaszország legnagyobb bankjánál: jönnek a meghallgatások

Portfolio
Az Intesa Sanpaolo banknál történt adatbiztonsági incidens ügyében vizsgálatot indítottak a dél-olaszországi Bari város ügyészei. Az eset során állítólag több ezer ügyfél, köztük Giorgia Meloni miniszterelnök és elődje, Mario Draghi bankszámlaadataihoz fértek hozzá jogosulatlanul. Mindez ahhoz vezetett, hogy Olaszország parlamenti biztonsági bizottsága meghallgatásokat fog tartani az adattárolásról az Intesánál történt súlyos ügyet követően - közölték az ügyet ismerő személyek a Reuters hírügynökséggel.

Az Intesa Sanpaolo, Olaszország legnagyobb bankja közölte, hogy nem történt kiberbiztonsági incidens. A problémát egy alkalmazott okozta, aki a bank mezőgazdasági üzletágában dolgozott, és jogosultsággal rendelkezett az ügyféladatokhoz való hozzáféréshez.

Az illető állítólag 2022 februárja és 2024 áprilisa között mintegy 3500 ügyfél adatait tekintette meg jogosulatlanul a Bari közelében található Bitonto kisváros egyik fiókjában.

A bank ellenőrzési rendszere úgy van kialakítva, hogy észlelje az anomáliákat, például ha egy számlához túl gyakran férnek hozzá. Azonban nincs olyan riasztási küszöbérték, amely egy jogosultsággal rendelkező, napi több száz tranzakciót végrehajtó alkalmazott adatlekéréseinek számához kötődne. Az érintett alkalmazott állítólag mintegy 6500 alkalommal lépett visszaélésszerűen az ügyfelek számláira, de ezt 500 munkanapon keresztül tette, ami megnehezítette a rendszer számára a szokatlan tevékenység észlelését.

Az Intesa Sanpaolo által végzett belső ellenőrzések alapján nem töltöttek le adatokat. Egy, az ügyhöz közel álló forrás nyilatkozata szerint:

A bank belső vizsgálata nem talált bizonyítékot arra, hogy az érintett alkalmazott exportálta volna az adatokat.

A bank a rendellenesség észlelése után fegyelmi eljárást indított az alkalmazott ellen, és átfogó ellenőrzési folyamatot kezdeményezett. Az érintett személyt elővigyázatosságból felfüggesztették, majd a vizsgálat lezárultával elbocsátották "a belső szabályok előírások és eljárások súlyos és ismételt megsértése" miatt.

Az Intesa Sanpaolo október 13-án nyilvánosan bocsánatot kért az incidensért. A bank új biztonsági részleget hozott létre, amelynek vezetésére egy nemrég nyugdíjazott vezető rendőrtisztet neveztek ki.

A parlament köztársasági biztonsági bizottsága (COPASIR) szorosan figyelemmel kíséri az Intesa-t érintő adatvédelmi incidens ügyét - mondták az ügyre rálátó források. A COPASIR azt tervezi, hogy információkat gyűjt olyan személyek beidézésével, akik releváns információkkal rendelkezhetnek, de jelenleg nincsenek tervezett meghallgatások az Intesa vezetői számára - tették hozzá.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1241173130